Van loopbanden tot drukke weekendruns in het park, hardlopen blijft onverminderd populair. Met duidelijke voordelen van hardlopen voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid, is het gemakkelijk te begrijpen waarom steeds meer mensen in beweging zijn. Maar als u momenteel niet een van hen bent, hoe kunt u dan beginnen? Volg onze tips voor het starten van een hardlooproutine, of je nu terugkeert na een pauze of begint met hardlopen als een complete beginner.

1. Begin klein en schaal op

Begin gemakkelijk aan je hardlooproutine. Het laatste dat u wilt, is uzelf vermoeien tijdens de eerste paar joggen! Begin met korte sessies van ongeveer 20 tot 30 minuten. Concentreer u eerst op wandelen en voeg dan kleinere uitbarstingen van hardlopen toe om uw uithoudingsvermogen comfortabel op te bouwen.

2. Maak een routine en houd je eraan

Consistentie is essentieel als je op de hoogte wilt blijven van een nieuwe hardlooproutine. Zoek een moment van de dag dat voor u werkt, of het nu ‘s morgens vroeg,’ s avonds of direct na het werk is. Schrijf vervolgens uw schema ergens op waar u het kunt zien – bijvoorbeeld op de koelkast – om uzelf verantwoordelijk te houden.

3. Pak vooruit zodat je klaar blijft om te rennen

Het leven wordt druk, dus maak van hardlopen het gemakkelijkste deel van je dag. Als je op de loopband rent, houd dan een sporttas vol met je hardloopbenodigdheden, zodat je ze kunt pakken en gaan. Buiten hardlopen? Zet je kit de avond ervoor buiten. Als je je uitrusting gereed hebt, kan dat extra duwtje in de rug zijn dat je nodig hebt om in beweging te komen.

Over wat er in je hardlooptas zit, zorg ervoor dat je uitrusting hebt waarmee je comfortabel kunt hardlopen. Het kiezen van hardloopschoenen die zijn gemaakt voor waar je hardloopt (of je nu voor natuurpaden of gymtracks gaat) en het ondersteunen van je natuurlijke pas kan een wereld van verschil maken. Een andere manier om je uitrusting naar een hoger niveau te tillen, is met hardloopsokken. Hardloopsokken zijn geweldig in het afvoeren van vocht en geven extra compressieondersteuning, zodat pijn je run niet overschaduwt.

4. Blijf gemotiveerd met een hardloopmaatje

Je hoeft het niet alleen te doen. Hardlopen met vrienden is een geweldige manier om jezelf verantwoordelijk te houden. Je kunt ook lid worden van een hardloopclub met mensen van jouw niveau, of je nu traint voor een wedstrijd of op zoek bent naar nieuwe manieren om je hardloopstijl te veranderen.

5. Voeg afwisseling toe om verveling weg te houden

Als je liever iets doet dan nog een keer op de loopband, schakel het dan uit. Bouw andere trainingen in (zoals yoga, zwemmen en fietsen) om te voorkomen dat je hardlooproutine saai wordt. Je zult verfrist en klaar zijn om de volgende keer de baan op te gaan.

6. Besteed aandacht aan je lichaam

Het is verleidelijk om gewoon door te gaan, maar je moet minstens vijf minuten voor en na het hardlopen de tijd nemen om je spieren te strekken en op te warmen. Als u pijn of een ongemakkelijke beweging opmerkt, duw dan niet gewoon door. Als je een pauze nodig hebt, neem die dan – je hardlooproutine zal er beter van worden. Je moet er ook op letten dat je voor elke run de juiste brandstof krijgt. Of het nu een tussendoortje is 30 minuten ervoor of een eiwitrijke maaltijd op je dag, de juiste voeding kan je helpen om je trainingsprestaties te verbeteren.

7. Zoek een coach om je op het goede spoor te houden

Krijg hulp van de profs! Bij David Lloyd Clubs kun je je aanmelden voor persoonlijke trainingssessies en een op maat gemaakt hardloopplan speciaal voor jou laten maken. Of je nu hulp nodig hebt bij het stellen van doelen of je techniek wilt verbeteren, werken met een personal trainer kan de duik in een nieuwe routine comfortabeler maken. Vasthouden aan een nieuwe hardlooproutine kan een uitdaging zijn, maar we zijn er om je te ondersteunen tijdens je reis. Zoek uw lokale club en ontdek hoe David Lloyd Clubs u kan helpen uw fitnessdoelen te bereiken.