Door Carlie Barlow, meditatieleraar en gezondheidsexpert

Je bent niet de enige. In onze hectische wereld is het vinden van momenten van rust en helderheid een uitdaging. Hier komt meditatie van pas. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat meditatie niet over het leegmaken van je geest. In zijn eenvoudigste vorm draait het om het trainen van je aandacht en het ontwikkelen van een kalmer en meer bewust aanwezig zijn.

Meditatie is toegankelijk voor beginners. We zullen uitleggen waarom en hoe, zodat je kunt beginnen met het opbouwen van een gewoonte die je algehele welzijn verbetert.

Waarom beginnen met mediteren?

Studies tonen aan dat meditatie heel wat voordelen heeft, onder andere:

Stressvermindering: Door de geest en het zenuwstelsel te kalmeren, kan meditatie stresshormonen en angst verminderen.

Verbeterde focus: Regelmatige oefenen verbetert de concentratie, wat leidt tot een betere productiviteit en besluitvorming.

Emotionele regulatie: Meditatie leert je emoties zonder oordeel te observeren, wat leidt tot grotere emotionele stabiliteit en veerkracht.

Verbeterd zelfbewustzijn: Door af te stemmen op je innerlijke wereld, kan je een dieper begrip krijgen van je gedachten, gevoelens en behoeften.

Beter slapen: Door de geest voor het slapengaan tot rust te brengen, bevorder je een diepere rust.

Hoe begin je met mediteren?

Het goede nieuws is dat je geen speciale uitrusting of vaardigheden nodig hebt. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om je als meditatie-beginner op weg te helpen.

  • Vind een rustige plek. Kies een comfortabele plek zonder afleidingen. Het kan een hoek van je woonkamer zijn, een parkbank of zelfs je auto tijdens de lunchpauze. Het belangrijkste is dat je je ontspannen en ongestoord voelt.
  • Maak het jezelf gemakkelijk. Zit rechtop in een stoel met een rechte rug of gekruiste benen op de vloer. Zorg ervoor dat je houding comfortabel is en niet stijf. Sluit je ogen of laat je blik verslappen.
  • Begin met korte sessies. Richt je in eerste instantie op 5-10 minuten. Zelfs een paar minuten kunnen al een verschil maken. Naarmate je meer gewend raakt, kun je de duur geleidelijk verlengen.
  • Richt je aandacht. Je geest zal natuurlijk afdwalen, en dat is helemaal normaal! Kies een ‘anker’ – iets dat je verankert in het huidige moment – om je aandacht voorzichtig terug te brengen. Je anker kan het luisteren naar het geluid van je ademhaling zijn, het herhalen van een mantra, of je richten op een fysieke sensatie, zoals het gevoel van je voeten op de grond.
  • Observeren, niet oordelen. Word niet gefrustreerd met jezelf als je gedachten of gevoelens hebt tijdens meditatie. Observeer ze met een milde nieuwsgierigheid en keer dan terug naar je anker.

Meditatieadvies voor beginners 

Gebruik geleide meditaties om vertrouwd te raken met de oefening. Veel geleide meditaties stellen je in staat specifieke doelen in te stellen, bijvoorbeeld stressverlichting of een betere slaap.

Als je lid bent van David Lloyd Clubs, kan je genieten van meditatiesessie thuis via onze app, zoals bijvoorbeeld de sessie voor het verhogen van je energie. De energie-verhogende meditatie van Carlie duurt slechts 10 minuten en verbetert je humeur.

Je hoeft niet lang te mediteren, zelfs een paar minuten per dag kunnen gunstig zijn. Het belangrijkste is consistentie. Het kan een goed idee zijn om een flexibele aanpak te hanteren. Experimenteer met verschillende houdingen, meditatiestijlen en zelfs locaties om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.

Je vindt het misschien gemakkelijker om in meditatie te komen door deel te nemen aan geleide sessies in persoon. Bij David Lloyd Clubs hebben we bijvoorbeeld SPIRIT Sound Meditation-klassen in onze clubs, die ondersteuning en motivatie kunnen bieden, vooral wanneer je begint.