Voor sommige mensen is in slaap vallen simpelweg een kwestie van in bed gaan liggen en hun ogen sluiten. Voor anderen kan het een lang en frustrerend proces zijn. Gelukkig zijn er slaaptechnieken die je kunnen helpen om in slaap te vallen. Hieronder vallen ook audio-opties – ofwel, zoals ze bekend staan, slaapgeluiden.

In slaap vallen met behulp van audio is niets nieuws. Immers, als je ouders je vroeger voorlazen voor het slapengaan, heb je dit al ervaren. Wat de afgelopen jaren is veranderd, is het scala aan verschillende slaapgeluiden dat beschikbaar is.

Sommige van deze audio-opties omvatten het spelen met verschillende frequenties, zoals witte en roze ruis. Anderen maken gebruik van meditatietechnieken om je te helpen ontspannen en in slaap te vallen.

Slaapgeluiden zijn bijzonder geschikte opties als omgevingsgeluiden je ’s nachts wakker houden – verkeer, spelende vossen of een snurkende partner kunnen allemaal het moeilijk maken om in slaap te vallen. Maar zelfs als je slaapkamer bijna stil is, zul je misschien merken dat wat rustgevende audio je kan helpen om in slaap te vallen.

Misschien verrassend genoeg is er niet veel klinisch onderzoek gedaan naar slaapgeluiden, dus het is moeilijk te zeggen of het ene type effectiever is dan het andere. Je kunt het beste verschillende audio-stijlen proberen om te ontdekken wat voor jou werkt en je helpt om voldoende slaap en rust te krijgen.

Met dat in gedachten hebben we de belangrijkste soorten slaapgeluiden op een rijtje gezet. Als het mogelijk is dat de audio andere leden van je huishouden stoort, overweeg dan om te investeren in een paar slaap-hoofdtelefoons – deze zijn zachter dan normale hoofdtelefoons, vaak ontworpen als een hoofdband, zodat ze niet oncomfortabel zouden moeten zijn als je ermee in slaap valt.

9 soorten slaapgeluiden

We hopen dat ten minste één van deze slaapgeluiden je een zalige nacht van rust en zoete dromen zal bezorgen.

1. Verhaaltjes voor het slapengaan voor volwassenen

Zoals we al hebben gezegd, zijn verhaaltjes voor het slapengaan de originele slaapgeluiden en er is geen reden waarom je deze kalmerende gewoonte niet zou kunnen voortzetten als volwassene als het je uitkomt.

Een mogelijk probleem is dat je opgaat in een luisterboek of podcast en daardoor moeilijker in slaap valt. Daarom is het de moeite waard om verhalen te onderzoeken die speciaal zijn geschreven om de slaap te bevorderen. Deze verhalen zijn vaak vrij alledaags – ze beschrijven bijvoorbeeld een rustig uitstapje naar zee of een gezellige middag in een huisje – en bevatten meestal slaapbevorderende woorden. Kortom, slaapverhalen zijn het geschreven equivalent van een slaapliedje, gemaakt om je geest te kalmeren in plaats van op te winden.

2. Slaap meditaties

Een goede geleide meditatie ontspant lichaam en geest. Verwacht ademhalingstechnieken, bodyscanning, tellen en visualisatie.

Terwijl je in bed ligt, laat je de woorden over je heen komen en voel je jezelf langzaam ontspannen.

3. Geleide ontspanning voor het slapen gaan

Als je, om wat voor reden dan ook, niet overtuigd bent van audio in je slaapkamer, kun je nog steeds de kracht van geluid gebruiken om je te helpen slapen. Er zijn genoeg geleide meditaties die je kunt gebruiken om in een slaperige staat te komen voordat je naar bed gaat.

Voeg een geleide meditatie toe aan je routine voor het slapengaan en hopelijk drijft het je in slaap als je onder de dekens kruipt. Als je lid bent van David Lloyd Clubs, vind je meditatiesessies op aanvraag op onze app, waaronder een heerlijk rustgevende Meditation to Unwind-sessie.

4. Natuurgeluiden

Denk aan oceaangolven, onweer in de verte en vogelgezang in het bos – volgens een onderzoek van de Universiteit van Sussex kan het afspelen van natuurgeluiden de vecht-of-vluchtreactie van het lichaam verminderen, en dat kan je helpen om een goede nachtrust te krijgen.

Experimenteer met verschillende soorten natuurgeluiden om te zien welke jij het meest slaapbevorderend vindt.

5. Witte, roze en bruine ruis

Witte, roze en bruine ruis zijn achtergrondgeluiden met verschillende frequenties. Witte ruis is al een paar jaar een slaapmiddel – het bevat alle frequenties die hoorbaar zijn voor het menselijk oor en klinkt als statische ruis of het geluid van een stofzuiger.

Roze en bruine ruis zijn nieuwere slaapmiddelen. Roze ruis lijkt veel op witte ruis, maar is een geluid met een lagere frequentie – denk aan regen of wind. Bruine ruis legt nog meer nadruk op geluiden met een lagere frequentie.

Witte, roze en bruine ruis zijn allemaal bijzonder goed voor het blokkeren van ongewenste geluiden. Net als bij slaapgeluiden uit de natuur is het een kwestie van experimenteren om de juiste voor jou te vinden.

6. ASMR

Het acroniem ASMR verwijst naar de manier waarop bepaalde geluiden je kunnen laten voelen: een tintelend gevoel over je hoofdhuid dat zeer ontspannend en plezierig is, bekend als de autonome sensorische meridiaanrespons.

Een enorm scala aan geluiden valt onder de paraplu van ASMR. Gefluister, tikkende vingernagels, het geluid van een pen op papier, een spinnende kat… duik erin en ontdek wat bij jou de reactie opwekt. Omdat het zo’n ontspannende sensatie is, kun je, als je eenmaal het geluid hebt gevonden dat het triggert, dit gebruiken om in slaap te vallen.

7. Ontspannende muziek

Stel een afspeellijst samen met langzame, rustige nummers om je ademhaling te helpen ontspannen en je geest te kalmeren – denk aan klassieke, chill-out en ambient muziek. Onze afspeellijst met ontspannende muziek is een goed uitgangspunt. Verschillende, zij het kleine onderzoeken hebben aangetoond dat rustgevende muziek kan helpen om de tijd die nodig is om in slaap te vallen te verkorten.

8. Binaurale beats

Binaural beats zijn een toon die door je hersenen wordt aangemaakt als reactie op het tegelijkertijd horen van twee tonen met verschillende frequenties. Om dit te laten werken moet je een koptelefoon dragen. Anekdotisch bewijs suggereert dat binaural beats stress en angst kunnen verminderen, en – het belangrijkste voor ons doel hier – de slaap kunnen bevorderen.

Ontdek onze binaural beats Spotify-afspeellijst

9. Geluidsmeditatie

Stel je voor dat je wordt omhuld door rustgevend geluid en dat de alledaagse wereld wegsmelt. Dat is zo ongeveer de geluidsmeditatie-ervaring – in plaats van woorden gebruikt dit soort sessies een verscheidenheid aan geluiden om je in een staat van diepe ontspanning te brengen.

Er zijn online video’s te vinden, maar er gaat niets boven een live geluidsmeditatiesessie om je voor te bereiden op een goede nachtrust.