In grote lijnen is je flexibiliteit het vermogen van je gewrichten en lichaamsdelen om hun volledige bewegingsbereik te bereiken zodat je eenvoudige, alledaagse dingen kunt doen zonder problemen, zoals lopen en bukken. Zoals met veel andere zaken, neemt je flexibiliteit af naarmate je ouder wordt omdat je spieren hun natuurlijke soepelheid verliezen en vatbaarder worden voor kwaaltjes, scheurtjes en pijntjes.

Het is erg belangrijk om je flexibiliteit te behouden omwille van een aantal redenen – enkele voordelen zijn:

Een groter bewegingsbereik

Als jouw spieren gespannen zijn, ervaar je een beperkt bewegingsbereik in je hele lichaam. Dit kan het moeilijk maken om eenvoudige dingen te doen zoals jezelf strekken of bukken. Door aan je flexibiliteit te werken, worden jouw dagelijkse activiteiten (en ook het sporten!) veel makkelijker.

Het voorkomen van blessures

Wanneer je niet stretcht, vergroot je de kans op blessures omdat de pezen en banden rond je spieren verstijven. Door aan je lenigheid te werken, vergroot je het bewegingsbereik en verlaag je het risico op letsel aan de spieren, pezen en banden.

Minder rugpijn

Er zijn meerdere spieren die doorheen je rug lopen. Wanneer deze spieren stijf en gespannen worden, is het normaal dat je pijn ervaart. Als jouw hamstrings bijvoorbeeld gespannen zijn, zorgen ze voor meer druk op de onderrug. Strakke heupflexoren zorgen ook voor extra druk op de ruggengraat.

Door al deze spieren regelmatig te stretchen, verlicht je de spanning waardoor de pijn in de rug en andere delen van het lichaam afneemt. Hoe soepeler je hamstrings, heupspieren en quadriceps, hoe minder stress je voelt in jouw onderrug.

Betere houding

Als we lang achter een computer zitten, verkorten bepaalde spieren in ons lichaam – zoals onze schouders, rug en nekspieren. Dit kan een grote invloed hebben op je gezondheid en zelfs de hoeveelheid cortisol (het stresshormoon) in je lichaam verhogen. Door te stretchen verleng en strek je jouw spieren uit, waardoor je minder moeite hoeft te doen om de hele dag een goede houding te houden en je je meer ontspannen voelt.

Wat zijn verschillende manieren om lenig te blijven?

De beste manier om lenig te blijven is dus om regelmatig te stretchen. Wat je leeftijd ook mag zijn, probeer minstens eenmaal per dag een korte rek- en strekoefening te doen. Als je weinig tijd hebt, concentreer dan op stretchoefeningen voor de grotere spiergroepen, zoals schouders, hamstrings, heupen en onderrug, en kuitspieren – gebieden die gevoelig zijn voor stijfheid en pijn als we ouder worden.