We leven in een maatschappij waar onze to-do lijsten nooit ophouden, en er wordt van ons verwacht dat we het allemaal doen: een voltijdse job, kinderen opvoeden, sociale verplichtingen bijhouden, naar de sportclub gaan, koken, het huis schoonmaken – de lijst is eindeloos. We leven  in een tijd waarin ‘drukte’ wordt verheerlijkt, waardoor velen van ons de druk voelen om voortdurend te bereiken en te presteren, ongeacht hoe uitgebrand we zijn. We raken vaak zo verstrikt in onze verplichtingen dat we het contact verliezen met hoe ons lichaam zich voelt en wat ze ons vertelt.

Daarom werken we dit jaar aan het loslaten van wat ons verstand ons zegt dat we ‘moeten’ doen en luisteren naar wat ons lichaam ons zegt dat we nodig hebben.

Hier zijn alvast een paar manieren waarop je kan proberen om terug in contact te komen met jouw lichaam:


Geef jezelf een pauze van sporten als je je te vermoeid voelt.

We kennen allemaal de dagen dat we ons echt uitgeput voelen na een hectische week, een slapeloze nacht, een stressvolle gebeurtenis. Naar de gym gaan is het laatste waar we zin in hebben. In plaats van een pittige training te forceren, is het soms een goed idee om even op de pauze knop te drukken en dat extra uurtje te besteden aan ontspanning of het inhalen van slaap.

We moedigen je niet aan om niet in beweging te blijven wanneer je er geen zin in hebt – regelmatig sporten is belangrijk en kan een grote stressverlagende factor zijn. Echter, op die dagen dat je al overwerkt bent, pijn hebt of te moe voelt, is het belangrijk om een dagje vrij te nemen om uit te rusten als jouw lichaam je dat zegt. Als je nog steeds actief wilt zijn, kan je altijd nog een wandeling in de frisse lucht maken, of wat rustige yoga doen.

Respecteer jouw blessures

Een van de slechtste dingen die je kan doen als je een blessure hebt is deze te negeren en op volle toeren te blijven doorgaan. Sporten met een blessure kan ernstige schade veroorzaken, wat meer hersteltijd betekent en mogelijk jouw gezondheid in gevaar brengt.

Als jij ernstige letsel ervaart, ga dan zeker naar jouw arts die jou kan adviseren over de beste manier om verder te gaan. Zodra je weer komt sporten begint je langzaam en bouwt je jouw weg terug naar boven op. Zorg er bovendien voor dat je eventuele instructeurs of trainers vóór de les vertelt dat je een blessure hebt – zij kunnen jou tijdens de les verder adviseren hoe je jouw sessie veilig kan laten verlopen.

Geef voorrang aan slapen als je je uitgeput voelt

In ons druk bestaan respecteren we niet altijd onze slaaphygiëne en komen we niet aan voldoende slaap.Terwijl het aantal benodigde slaapuren varieert vvan persoon tot persoon suggereren deskundigen dat volwassenen ongeveer acht uur slaap per nacht nodig hebben.

Als we uitgeput raken en ons immuunsysteem wordt aangetast, is het absoluut noodzakelijk om voor voldoende slaap te zorgen om ons lichaam te helpen bij het bestrijden van infecties en om ons gezond te houden. Voel je niet slecht over het respecteren van de behoeften van jouw lichaam en kies voor voldoende rust.

Besteed aandacht aan jouw honger en verzadigingsgevoel

Het is de sleutel tot onze fysieke en mentale gezondheid om afgestemd te zijn wanneer ons lichaam voeding nodig heeft en wanneer het er genoeg van heeft. Als je jouw honger onderdrukt in plaats van dat je een tussendoortje neemt of een maaltijd eet wanneer jouw lichaam je dat zegt, dan ontneem jij jezelf de energie die je nodig hebt om te leven. Dit kan leiden tot crashes in jouw bloedsuikerspiegel, jouw humeur en veel ernstigere gevolgen als je tot het uiterste gedreven wordt. Ook kan regelmatig overeten of emo-eten, leiden tot ziekte en gewichtstoename.  

Observeer wanneer je effectief honger hebt of verzadigd bent, sta stil of je te weinig of juist teveel eet omwille van emotionele of andere redenen. Eten is intuïtief, daarom zal je verrast zijn door wat jouw lichaam jou vertelt als je ernaar begint te luisteren.

Wanneer je je onzeker of overweldigd voelt, haal dan eerst een paar keer diep adem. Luister meer naar wat jouw lichaam je vertelt. Dit is iets waar we meer aan moeten werken in 2021.